Tunisch haken BogSamen haken we de wereld een beetje mooier


Deze week geen patroon maar schrijf ik over iemand die ik erg bewonder in de wereld van haken; Adinda Zoutman. Je kunt haar kennen van o.a. de prachtige stola’s die ze maakt. Om jullie ook  kennis te laten maken met haar heb ik via de mail een kort interview gedaan , wat je hieronder kunt lezen.
Maar eerst wie is Adinda :
Adinda Zoutman, moeder van 2 kinderen woont met haar Italiaanse man in Friesland. Ze toont aan iedereen die het maar wil, haar creativiteit met haar haakcreaties. Haar liefde voor de natuur, de tijd die ze in Italië woonde en de verbintenis met andere mensen spelen allemaal een rol in haar werken. Haar talent bleef niet onopgemerkt; haar creaties verschenen in diverse tijdschriften en via social media heeft ze tienduizenden volgers over de hele wereld en zijn haar patronen ongekend populair.

Mijn kennismaking met Adinda
Je hebt ze ook vast wel eens voorbij zien komen ; de prachtige kunstwerken van Adinda, zo zag ik het op Facebook (adinda’s world). Op slag verliefd was ik op de prachtige kleuren en bloemen en kon niet anders dan bewondering hebben voor iemand die dit kon maken met een paar bollen wol en een haaknaald. Het boek Adinda’s world werd dan ook meteen besteld.
Mijn geluk kon niet meer op toen er een aankondiging kwam bij mijn favoriete wolwinkel  (Studio Sier in Dinxperlo) van een workshop gegeven door Adinda om een prachtige stola of tas te maken. September vorig jaar was het dan zover, toen ik binnenkwam stonden alle prachtige haaksels al uitgestald in de winkel. Ik keek mijn ogen uit want de creativiteit en liefde voor haken spatte er van af.

De workshop was erg leuk en gezellig en ik zag die dag ook wat een prachtig mens achter al dit moois zat. Haar kijk op het leven maar ook op het haken is me erg bij gebleven niet voor niets signeerde ze mijn boek met de woorden “samen haken we de wereld een beetje mooier”.
Nu ik met mijn blog zoveel mensen kan bereiken dacht ik er dan ook meteen aan om jullie ook kennis te laten maken met deze inspirerende vrouw. Ik mailde haar en ze wilde graag hieraan meewerken, want zoals ze zelf zegt vind ze het leuk om mensen enthousiast te krijgen voor het ‘creatieve’ haken d.w.z. dat je naast het volgen van een patroon ook je eigen ideeën en creativiteit gebruikt , wat in deze digitale tijd een beetje ondergewaardeerd wordt terwijl het zo verrijkend kan zijn.

Het interview
Je bent bekend van je kleurrijke haaksels en met name je stola’s hoe zijn deze ooit ontstaan en wat is je eigen favoriet?
Al vanaf mijn 6de jaar haak ik en omdat ik dat ben blijven doen, zonder gebruik van patronen of haakboeken heb ik automatisch mijn eigen stijl en manier van haken ontwikkeld.
De stola is ontstaan toen ik eerst bloemrijke rechte shawls begon te haken maar deze me zo leuk leken in een rondere vorm. Ik heb toen een maanvormig ‘hart’ van de stola bedacht waar ik randen omheen ging haken. Mijn allereerste stola heb ik nog, maar dat is zeker niet mijn favoriet. Eigenlijk is hij helemaal niet zo mooi , maar het was het begin van de latere stola’s daarom zal ik hem altijd bewaren. Aan de hand van deze eerste stola heb ik hem langzamerhand door de jaren heen verder uitgewerkt. Mijn favoriete stola is nog steeds een rood met witte stippen stola van alweer jaren geleden, hij brengt me in Spaanse sferen.
Waar haal jij je inspiratie vandaan voor al deze prachtige kunstwerken?
Inspiratie haal ik uit van alles , uit muziek, mensen , jurken , kunst maar vooral uit de natuur
Had je ooit verwacht dat je toch een soort van icoon in de haakwereld zou worden?
Ik had nooit verwacht dat haken mijn werk zou worden, ik heb het namelijk altijd naast mijn gewone werk en gezin gedaan. Ik ben elke dag weer dankbaar dat ik zulk leuk werk heb. En als ik dan hoor dat mensen blij worden van mijn patronen of workshops dan kan ik echt mijn geluk niet op.
Hoe vindt je het om workshops te geven?
Een leuk onderdeel van mijn werk is het geven van workshops, hierdoor kom ik op verschillende plaatsen en ontmoet ik veel mensen met dezelfde passie voor haken. Dat verbindt!!
Vooral de groepsreizen naar 123 Ole in Spanje ( B & B in Spanje van Debbie de Jong en Alfred van den Heuvel ) zijn inmiddels ook heel internationaal. Hier ontstaan vriendschappen voor het leven, dat is zo leuk om te zien.
In mijn workshops stimuleer ik het gebruik van eigen creativiteit, die we tenslotte allemaal hebben. Zo maakt iedereen iets persoonlijks en unieks.
Heb je zelf nog wel tijd om te haken en nieuwe dingen te creëren?
Gelukkig wel, maar ik haak altijd vanuit rust. Ik doe nooit iets met haast, haken is om te ontspannen en mooie dingen ontstaan vanuit rust!
Waar ben je nu het meest trots op?
Het meest trots ben ik op de samenwerking met Laura van ‘Basic Lodge’. Ik ontmoette haar op mijn allereerste workshop in Spanje in 2015. Het klikte meteen en toen ik mijn webshop ben gestart, heb ik dat samen met haar gedaan. We hadden hier beiden geen ervaring mee en dat was best spannend. Maar het bleek een succesformule, we vullen elkaar heel goed aan, inspireren elkaar en hebben er al vooral veel plezier in.
Welke doelen / dromen heb je nog en wil je graag laten uitkomen?
Dromen heb ik nog genoeg want ik ben een dromerig type…,nieuwe ideeën uiteraard ook. Maar het leukste vind ik het toch als dingen gaan zoals ze gaan. Als je er open voor staat komen er altijd weer leuke, nieuwe of bijzondere dingen op je pad. Ik laat me graag verrassen!
Heb je tot slot nog tips voor alle haaksters hier?
Een tip voor andere haaksters zou kunnen zijn (voor zover je dat al niet doet) gebruik je eigen fantasie en probeer eens nieuwe dingen uit. Zelfs al gebruik je een bestaand patroon dan kun je er nog je eigen persoonlijke draai aan geven, je zult jezelf verbazen!!

Wil je nu meer weten over Adinda , haar boek of ook zo’n creatieve workshop willen bijwonen kijk dan op de Facebookpagina van Adinda’s World of Basic Lodge- workshops& meer.
https://www.facebook.com/adindasworld/
https://www.facebook.com/basiclodge/


Groetjes Roelke


https://www.facebook.com/rcstyle.doetinchem/De gele vlieger

 Afgelopen week zag ik een ontzettend schattig gehaakt chinees poppetje voorbij komen op Instagram.
Na wat speurwerk kwam ik in contact met Sarie Hendriks die voor Stichting de Gele Vlieger deze poppetjes haakt. Het is een ontzettend mooi doel dat wel wat extra aandacht hiervoor kan gebruiken.
Stichting De Gele Vlieger
Stichting de Gele Vlieger is door een aantal adoptiemoeders van Chinese kinderen opgericht. Het doel van de stichting is het ondersteunen van organisaties die zich inzetten voor kinderwelzijn in China, maar in het bijzonder Fosterhome BaiHua Kids. Hier wonen kleine kindjes met een medisch probleem. Ze krijgen hier de zorg die ze nodig hebben en elders in China niet zo snel zullen ontvangen. Dit kindertehuis wordt gerund door de Nederlandse Jet Xia Ye , en zij is totaal afhankelijk van giften en donaties en dat is zwaar , heel zwaar.
Sarie Hendriks
Om de kinderen en dit Fosterhome financieel te ondersteunen zoekt de Stichting sponsoren en donoren en zet het verschillende acties op touw, bv door op markten en evenementen te staan met een kraam om leuke spulletjes te verkopen. Sarie Hendriks zelf moeder van 2 dochters uit China en een kindje sponsort uit het Fosterhome is sinds 1 mei jl. een nieuw project gestart ‘Chinese poppetjes haken’. Wat ze niet verwacht had maar wel heel leuk is, is dat het nu al een groot succes is.
Met het kopen van dit Chinese poppetje steun je direct een kindje in het Baihuakids Fosterhome. Elk poppetje is uniek en bijzonder en staat symbool voor deze kinderen.
Sarie is het haakproject gestart met haar moeder, die het garen hiervoor sponsorde. Nu blijkt dat de poppetjes zo’n succes zijn kan ze er niet meer alleen tegenaan haken, ze worden al op bestelling gemaakt en verhuizen zelfs naar Zweden.
Op 22 juni staat een groot adoptie evenement gepland en de stichting is hier met een kraam aanwezig. Het zou het toch mooi zijn om deze poppetjes te kunnen verkopen zeker nu ze zo’n succes zijn. Nu krijgt Sarie hulp van een aantal mede-haaksters om een voorraad poppetjes te haken maar dat mogen er natuurlijk altijd meer worden.
Ook doet Sarie een oproep voor haakgaren nr 2.5 – 3 (geen wol of acryl) alle kleuren zijn welkom, maar het liefst frisse kleuren en zwart.
Heb jij tijd en zin om Sarie en hiermee de kinderen uit het Fosterhome te helpen dan staat het gratis patroon hieronder gedeeld :
https://drive.google.com/file/d/0BzfQiRAuh84eT2tNMGZUVlFDb1E/view
je kunt ze verzenden naar :
Sarie Hendriks Huurmansweg 1a 7447 EA Hellendoorn
Uiteraard is het vrijwillig en kosteloos.
Wil je liever een popje kopen (ze zijn €5 per stuk) of garen doneren dan kan dit via de Stichting de Gele Vlieger.
Sarie ik wens jou en je mooie doel heel veel succes voor nu en in de toekomst en ik hoop dat dit blog een beetje kan bijdragen aan de bekendheid hiervan.
Benieuwd hoe mijn Chinese Poppetje is geworden kijk dan op mijn Facebookpagina
Ik ben benieuwd of jij ook wel eens voor een goed doel haakt en welke dit is, laat het me weten in de reacties.
Veel haakplezier.
Groetjes Roelke
Rc.styledoetinchem.
Hierbij de links naar mijn Blog

Mutsen Haken


Neem contact met me op

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.